Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poltergeisti - duchové, kteří Vám nedají spát !

21. 2. 2011

Poltergeisti - duchové, kteří Vám nedají spát !

Hned na začátek začneme malým příběhem...

Když se jednou francouzský hugenotský pastor François Perrault z burgundského města Macon vrátil 16. září 1612 domů, nalezl svou ženu a její služebné s očima na vrch. V jeho nepřítomnosti se stal dům dějištěm podivných úkazů.Jeho ženu vyděsila neviditelná síla, prudce tahající za nebesa nad postelí. Z jiných místností se ozýval hlasitý hluk a v kuchyni bylo všude kolem rozházeno celé její vybavení. Prerrault nespozoroval, že by do domu vnikl někdo cizí a celou záležitost vylíčil církvi a také místnímu právníkovy, Françoisovi Tournusovi. Všichni zmiňovaní pak navštívili Perraulta v jeho domě a tyto zvláštní úkazy pak zažili na vlastní kůži...Netělesný hlas vedl dlouhé a znevažující hovory s lidmi v místnosti , při nichž vyprávěl podrobnosti z rodinného života, které byly známy jen a pouze zúčastněným......
Perrault si pořád kladl sám sobě otázku, zda lze hledat příčinu v okolnostech, které mají nějaký vztah k domu. Koupil ho po smrti bývalých majitelů  a musel odtud odtud dát vystěhovat jejich dceru G. Blancovou. Ta Perraultovi vyhrožovala tak vehementně, že musel být vydán soudní příkaz na jeho ochranu. Perrault se domníval, že nějakou roly může hrát i komorná jeho ženy, o níž se říkalo, že je čarodějnice, která si s duchy velice dobře rozuměla. Maconský případ v sobě obsahuje prakticky všechny prvky "POLTERGEISTA" : nevysvětlitelné škádlivé či zlomyslně laděné příhody, někoho, kolem něhož se tyto příhody točí , a určité okolnosti z minulosti, jimž lze vznik těchto jevů přičíst.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Německé slovo"POLTERGEIST"---- Znamená .....hřmotící duch..... a k jeho nejobvyklejším projevům patří házení různých předmětů , odporné pachy, spršky kamení, zásahy do elektrických přístrojů, klepavé či praskavé zvuky, zapalování ohně, rozbíjení vybavení domu a také otvírání oken. Typický Poltergeist řádí od několika hodin po několik měsíců a mizí stejně náhle jako se objevil. Projevy, jež jsou mu připisovány jen zřídkakdy způsobí lidem vážnější újmu. Skeptikové mají za to, že poltergeisty lze vysvětlit jako projev halucinací, shodu okolností či jako kanadské žertíky nějakého vtipálka. Některé údajné výskyty poltergeista také byly nastraženy to jest třeba případ hřmotícího ducha z Cock Lane v Londýně. Líčení očitých svědků však někdy poťouchlé žertíky vylučuje. Roku 1850 obyvatele jednoho domu ve městě Stratford v americkém státě Connecticut silně znepokojilo, když se nábytek a domácí zařízení začaly pohybovat po podlaze a létat vzduchem. Podobných událostí se během následujících dnů a měsíců opakovaly skoro stovky a mnoho z nich v přítomnosti rodinných přátel a sousedů a přesto se vysvětlení nikdy nenašlo......


Dnes se někteří badatelé domnívají, že poltergeist je mocná paranormální síla, již nějakým způsobem uvolňuje duševní stav osoby, která právě prochází nějakou emoční krizí jako např... nepřátelství, frustrace, napětí či jiné podoby hněvu si tak mohou razit cestu ven prostřednictvím podvědomé psychokinetické aktivity. Paranormální povahu poltergeistů zpochybňuje málokdo. Někteří odborníci dávají přednost neutrálnějšímu termínu opakovaná spontánní psychokineze, avšak síla, díky níž se stoly rozjíždějí po podlaze a talíře létají vzduchem, tak jako tak zůstává tajemstvím ....

Zdroj: http://www.houk.wz.cz/

Poltergeist

Slovo poltergeist (vyslovuj poltrgajst) je německého původu (v překladu hlomozící, rámusící duch) a označuje nevysvětlený jev, při kterém se v lidských obydlích bez zřejmé příčiny ozývají nevysvětlitelné zvuky a často dochází i pohybu předmětů jako přesouvání nábytku, rozbíjení nádobí apod.



Obvyklé projevy

Popisované a zaznamenané projevy poltergeistu jsou velmi různorodé. V naprosté většině případů je projev poltergeistu údajně spojen se zvuky, které se bez zjevné příčiny ozývají v napadeném bytě nebo domě. Často jde o klepání, někdy i silné rány a bušení ozývající se z nejrůznějších míst v bytě. Značný počet uvedených jevů se podaří vysvětlit nějakým přirozeným způsobem, například rezonancí se sousedními objekty, podzemními odstřely v blízkosti budovy (např. stavba metra). Přesto však zůstává určité procento hlášení, které se beze zbytku vysvětlit nepodařilo.

 

V menším počtu případů je pak projev poltergeistu spojen s fyzickým pohybem předmětů. Někdy údajně dochází k vlastnímu pohybu bez přímého svědectví osob – například majitelé bytu nacházejí po návratu z práce přesunutý nebo povalený nábytek, ve vedlejší místnosti je slyšet třeskot rozbitého skla a po příchodu do místnosti nalezne majitel bytu bez zjevné příčiny rozbitou vázu, lustr atp.

 

Jsou však zaznamenaná i očitá svědectví nevysvětlitelných pohybů předmětů, kdy svědci oznamují samovolné pády předmětů z poliček nebo krbových říms, ale navíc i případy, kdy jakási neznámá síla vrhá věci po bytě, dochází k vytržení elektrického vedení a jiné. Zůstává pochopitelně otázkou, nakolik jsou zmíněná svědectví věrohodná.

 

Poměrně častá jsou i hlášení o anomálním chování elektrických spotřebičů. Údajně často dochází k nevysvětlitelným poruchám, které samy bez opravy mizí. Ze spotřebičů (např. žehlička) vycházejí plameny a následně přivolaný opravář nenalezne žádnou závadu… Existují přitom i hlášení jevů při kterých došlo k přímému fyzickému poškození zdraví člověka – úrazu.





Charakteristika a pokusy o vysvětlení

Společným rysem všech hlášených výskytů poltergeistu je fakt, že jev se vykytuje zcela spontánně a v žádném ze zaznamenaných případů údajně nikdy nebyl nalezen úmyslný původce jevu. Jsou tedy vyloučeny takové jevy jako prokletí nebo praktiky vúdú, pokud jsme ochotni jejich existenci připustit.

 

Dalším obvyklým pojítkem velké většiny hlášených pozorování je skutečnost, že se v dané lokalitě vyskytuje člověk v pubertálním věku. Proto jsou případy poltergeistu prakticky vždy spojovány přímo s určitou osobou a ne místem, ve kterém k nim dochází. Několikrát byl zaznamenán případ, kdy se postižená rodina přestěhovala do jiného města a projevy poltergeistu ji doprovázely i do nového domova. Naopak zmíněné projevy samovolně zmizely po uplynutí určité doby která bývá spojována s dosažením dospělosti postižené osoby.

 

V oblasti psychotroniky je proto nejčastěji akceptovaným vysvětlením poltegeistu existence dosud neznáme paranormální síly, která se uvolňuje ve spojení s bolestí, nepřátelstvím a hněvem a navenek se projevuje výše popsanými úkazy. V období puberty je mladý člověk nejvíce náchylný k extrémním projevům a jeho duševní vývoj prochází velmi závažným obdobím. Proto je údajně jev poltegeistu často vázán na pubescenty a jejich psychické projevy v období dospívání.



Děti často v hlavní roli

Mnohá pozorování vedou ke zjištění, že k jevům známým jako poltergeist nejčastěji dochází v přítomnosti dětí nebo adolescentů. V období dospívání někteří mladí lidé ještě nedokážou plně ovládat své emoce, a tak údajně může docházet k jejich samovolnému uvolňování projevujícímu se například padáním předmětů bez zjevné příčiny. Navíc jsou dospívající často vystaveni stresu z prožívání dosud neznámých situací či z probíhajících tělesných změn, což podle některých psychologů může být impulzem k uvolnění nahromaděné energie stejně jako k prudkému návalu vzteku, leknutí nebo záchvatu bolesti. Některé studie uvádějí. Že původcem poltergeistu mohou být lidé s epilepsií (záchvatové onemocnění mozku). Jakou úlohu zde asi hraje záhadný lidský mozek? Obvykle jev přetrvává jen několik dní či týdnů. Pokud je prý způsobován stresem jisté osoby, s odezněním stresu zmizí. Pak se již nikdy nemusí opakovat.



Zdi jako nahrávací pásky

Další možné vysvětlení je postaveno na úplně jiném základu. Podle něj mohou údajně kamenné zdi v některých případech sloužit jako magnetofonové pásky. Obsahují totiž stejné, nebo přinejmenším velice podobné křemičité částice a železité soli, jaké jsou také v nahrávacích magnetofonových páskách. Extrémně silné zvuky jako například bouchnutí dveří se údajně na tyto „kamenné pásky“ zaznamenávají, a po čase může dojít k jejich „přehrání“.



Enfieldský poltergeist

Příběh enfieldského poltergeista začal večer v půl desáté 31. srpna roku 1977 na severním předměstí Londýna. Tady bydlela v pronajatém domě rozvedená paní Harperová a její tři děti. Když dvě z nich ukládala ke spánku, uslyšela najednou podivný zvuk připomínající šustění. V zápětí na to se těžký prádelník stojící u stěny posunul o půl metru do boku a částečně tak zatarasil východ z ložnice. Paní Harperová ho tedy za pomoci dětí posunula zpátky, ale prádelník se posunul znovu - a už nešel vrátit. Při tom se ze zdi pokoje začalo ozývat hlasité klepání a bouchání. Zoufalé a vystrašené paní Harperové nezbylo nic jiného, než kontaktovat své sousedy a na jejich popud potom zavolat policii.

 

Když policie dorazilo na místo, nic se nedělo. Těsně před ním, než strážci zákona opustili dům, se ale poltergeist znovu projevil a k údivu všech začal posunovat židlemi v kuchyni. Udivení strážníci se je pokusili vrátit na místo, ale nedokázali s nimi hnout. Nakonec tedy sepsali o celé záležitosti zprávu, udělali několik fotografií a dům opustili.

 

Během následujícího roku se pak dům ocitl pod vlivem poltergeista ještě několikrát. Docházelo tu k praskání žárovek, ohýbaní kovových předmětů, přesunům nábytku a dokonce i ke vzplanutí kousků papíru a šatstva. Zoufala paní Harperová nakonec celou situaci psychicky nezvládla a rozhodla se odstěhovat. V době, kdy se tak rozhodla, činnost poltergista ustala a už se neopakovala.



Poltergeist v Bobrové

Koncem března 2006 odvysílala TV NOVA ve zprávách šot o řádění Poltergeista v Bobrové na Žďársku. Mimojiné i o tomto případě referovala reportáž Jiřího Pánka, kterou v rámci relace Střepiny odvysílala stejná televize 2. dubna 2006.

 

Rodinu v Bobrové vyděsila velmi zvláštní věc. Během několika okamžiků jim popraskaly žárovky, rozbila se okna a popadal nábytek.

 

Obyvatelé řadového domku na noc z 22. na 23. března (2006) jen tak nezapomenou. Řádění neznámé síly, která zničila desítky věcí vidělo mnoho lidí.



Svědek: „Na stole stál hrnek, najednou se ozvala ohromná rána, ten hrnek na stole se rozletěl a všechny čtyři tabule okna se rozbily.“
Rudolf Svoboda (majitel domu): „Žárovek popraskalo asi 30.“
Zdena Svobodová: „Najednou začal padat nábytek, nástavce se převrátily.“

Martin Šašek (vedoucí sekce Poltergeist Klubu psychotroniků a UFO): „Tenhleten jev (zvaný poltergeist) není tak úplně prozkoumán a není úplně známo, jak vzniká. Zjevně se jedná o působení nějakých (ne zcela známých) sil, možná dokonce duchů.“

Poltergeist v Pracích u Brna

Případů, kdy za původce považujeme poltergeista, registrujeme v ČR asi 5 ročně. Ve skutečnosti jde asi o jev vyskytující se v méně nápadné formě velmi často. Za posledních 14 dní (v březnu 2006) byly registrovány celkem 3 případy na různých místech.

 

Ludmila Cenková z Prace u Brna zažila v roce 1996 setkání s poltergeistem.

 

V přítomnosti jejího vnuka Rudolfa Fišera spadl lustr, v kuchyni lítaly hrnky a vejce, převracely se zásuvky a noční stolek, rozbily se hodiny.



Soused (starý muž): „Kbelík na umývání mi vylítl na hlavu. Když jsem seděl třeba tady na posteli, letěl kolem mne ručník a začal mne škrtit a babička mě ho musela oddělávat.“
Ludmila Cenková: „ Nakonec přišel pan farář, všechno to tady vysvětil, no, a děje se to dál. Proč, proč tady? Já bych chtěla vysvětlení. Já bych chtěla, aby to už konečně odešlo pryč.“

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

What is a sturdy blood power

(AstisaBrersato, 12. 10. 2018 21:55)

Compression est comment poupe votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur essence pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque set votre determination bat, il pompe le sang par de vos arteres a la reste de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-rembourse-ou-pas/

Measuring Blood Pressure

(AstisaBrersato, 28. 9. 2018 12:50)

Compression est comment poupe votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur essence pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque age votre determination bat, il pompe le sang tout au long vos arteres a la vacances de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/que-penser-du-cialis-generique/

40 Ways to Lower Your Blood Influence

(AStigmaaxiohot, 9. 7. 2018 7:21)

Torsion bras de quelqu'un est comment robuste votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur essence pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque temps votre coeur bat, il pompe le sang par de vos arteres a la reste de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/acheter-cialis-5mg-pas-cher/